Toename elektrische autos

In Nederland komen er steeds meer elektrische auto’s, bussen en motorfietsen bij. Daardoor stijgt ook het aantal laadpunten en kilowattuur (kWh) dat afgenomen wordt. Hierdoor wordt er veel meer energie verbruikt, maar minder benzine. In 2015 werd er zelfs een recordaantal kWh’s ‘getankt’. Duurzame ontwikkelen. Maar… vul je die wagens ook met 100% groene energie dan?

Record kilowatturen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: elektrische auto’s die aan de oplader, oftewel de laadpaal, liggen. Het is dan ook niet vreemd dat er in 2015 een record aan geladen kilowatturen werd gehaald bij laadpalen van EVnetNL, beheerder van het netwerk van zo’n 3.000 publieke laadpunten. In totaal werd er aan die laadpalen 3.862.486 kWh ‘getankt’. Het verbruik steeg met 10%. Dat totaal is genoeg om bijna 500 keer de wereld mee rond te rijden. Het aantal laadpunten in Nederland ligt een stuk hoger dan enkel die van EVnetNL. Het is daarom zeer aannemelijk dat de afgenomen kilowatturen voor elektrische vervoermiddelen ook hoger liggen.

Toename auto’s en laadpunten

Het is niet gek dat er met een toename van elektrische auto’s ook meer oplaadpunten moeten komen. Je kunt deze zelf aanschaffen, maar er zijn ook zat openbare laadpalen. In 2013 was Nederland in totaal 3.521 openbare laadpunten rijk. In 2015 waren dat er 7.395, zo meldt het CBS. Met beperkt toegankelijke laadpunten meegeteld is dit totaal nóg hoger, namelijk 10.391 in 2015. Dat aantal nam alsnog iets minder hard toe dan het aantal elektrische voertuigen dat opgeladen moet worden. In 2013 waren dit er in totaal 30.211 om in 2015 bijna te zijn verdrievoudigd naar 90.275. Ben je in Nederland op zoek naar een oplaadpunt? Kun je makkelijk even checken.

Duurzaam opladen

Het opladen van een elektrische auto met de energie die je thuis gebruikt, kan lang duren. Zo’n 8 tot 10 uur. Wel handig zo’n laadpaal voor de deur. De elektrische auto’s zijn duurzaam, omdat je in plaats van benzine energie verbruikt. Als je helemaal duurzaam bezig wilt zijn, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een energiecontract af te sluiten waarmee je alleen groene energie uit Nederland ontvangt. Hoe kom je aan zo’n contract? Door bijvoorbeeld energie te vergelijken en te filteren op ‘alleen groen uit Nederland’. Zo krijg je makkelijk en snel een overzicht van de duurzaamste contracten. Weet je zeker dat je extra duurzaam bezig bent. Er zijn overigens al laadpunten die zonne-energie opslaan. Zo gaat het steeds een beetje meer de goede kant op met dat duurzame Nederland.

Toename laadpalen en elektrische auto’s, recordaantal kilowatturen